A fost adoptată legea care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Companiile petroliere vor plăti și redevență și impozit suplimentar de până la 50%

Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă și 30 de abțineri. USR, PNL și PMP nu au votat.

Pe lângă redevență, se introduce și un impozit suplimentar calculat în funcție de prețul gazelor, care ajunge la 50%. Companiile petroliere spun că taxarea este împovărătoare și dau de înțeles că în aceste condiții exploatarea gazelor este pusă sub semnul întrebării.

Legea impune companiilor petroliere să trazacționeze pe bursa din România cel puțin jumătate din gazele extrase din Marea Neagră, și stabilește un nou sistem de taxare. Pe lângă redevența petrolieră de acum (până la 13% din preț, legea mai impune și o suprataxă aplicată pe veniturile obținute de companii din vânzarea gazului, cu praguri diferite, în funcție de prețul de piață al gazului.

Legea votată este substanțial modificată față de forma adoptată de Senat și de ultimele forme discutate în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

„Nu puteam accepta ca România să-și păstreze în continuare dependența energetică de ruși. Faptul că am pus 50% din toată producția pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacționare pe piața românească, înseamnă că România devine una dintre puținele țări din lume care devine independentă energetic”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PSD c...

Citește pe sfin.ro