A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității

Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu, a murit sâmbătă la aproape 86 de ani. Acesta era internat la Spitalul Militar "Carol Davila" de mai multe săptămâni.

Soția lui Postelnicu declara la începutul acestui an că starea de sănătate a acestuia este foarte precară. "Este foarte, foarte rău! Acum nici nu se mai ridică din pat, nici nu vreți să știți prin ce trece! Nici nu știu ce să mai fac!", afirma Maria Postelnicu.

Tudor Postelnicu, născut pe 13 noiembrie 1931, a fost membru al Comitetului Central al PCR și ministru de interne (1987-1989). În perioada 1978 - 1987 a fost șeful Securității nedeținând vreun grad militar de general. Numele lui este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care Gheorghe Ursu.

În timpul Revoluției române din 1989 a fost arestat de revoluționari și interogat de procurorii militari.

Pe 2 februarie 1990, a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, în cadrul lotului "CPEx" în "procesul celor patru", alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile. Au făcut recurs toți, în afară de Ion Dincă. După recurs, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, și a rămas să execute 14 ani de închisoare.

A făcut șapte ani de pușcărie și a ieșit din închisoare în ba...

Citește pe cotidianul.ro