Andrian Candu: Unirea cu România înseamnă război civil. Republica Moldova este multinațională

„Țara noastră este multinațională. De exemplu, noi avem Găgăuzia la sud, iar la est avem Transnistria. Noi trebuie să fim foarte și foarte atenți”, a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru presa de la Kiev.

Potrivit lui, unirea directă a Republicii Moldova cu România, în cel mai rău caz, înseamnă război civil cu victime umane. Iar în cel mai bun caz, înseamnă unirea câtorva sate, raioane și a jumătate din Chișinău.

„În plus, în Constituție scrie că, în cazul adoptării unor decizii de unire a Republicii Moldova, să zicem cu România, găgăuzii au dreptul la autodeterminare. Iar asta înseamnă destrămarea Republicii Moldova”, a subliniat speakerul moldovean.

Șeful Legislativului a mărturisit că are cetățenia română din anul 1994, dar a precizat că nu este unionist.

În opinia sa, procentul celor care își doresc unirea cu România variază între 17-20%.

Candu a apreciat eforturile României de a ajuta Republica Moldova în modernizarea infrastructurii și în ceea ce ține de parcursul integrării europene al țării, explicând că cele două state au relații foarte bune.

Amintim că, pe 1 februarie curent, și Igor Dodon le-a transmis un mesaj celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Președintele moldovean a accentuat că vrea să fie foarte clar pentru toți: „Unirea înseamnă război”.

Citește pe adevarul.ro