Angajamentul SUA față de NATO rămâne „foarte puternic”

Președintele american Donald Trump a dat asigurări joi că angajamentul SUA față de NATO "rămâne foarte puternic", explicând că ar putea retrage SUA din Alianță fără aprobarea Congresului, dar nu este necesar acest lucru, într-o conferință de presă în a doua și ultima zi a summitului NATO de la Bruxelles, relatează Reuters, AFP și dpa.

"NATO este mult mai puternică acum decât cu două zile în urmă", a declarat Trump în finalul unei sesiuni convocate de urgență la inițiativa sa consacrate bugetului Alianței, pe care a calificat-o drept "fantastică" și încărcată de un "puternic spirit colegial".

Liderul de la Casa Albă a precizat că în momentul de față este "foarte, foarte mulțumit" pentru că toți aliații au promis să-și majoreze "substanțial" bugetul apărării la niveluri "nemaiîntâlnite", iar în final obiectivul va fi "chiar ceva mai ridicat" decât cel de 2% din PIB evocat până acum. "După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creșterea acestui prag", a menționat el, indicând că "4% este cifra potrivită".

"Ieri le-am spus că sunt extrem de nemulțumit de ce se întâmplă. Acum suntem foarte mulțumiți", a insistat Trump, care i-a criticat vehement miercuri pe aliați pentru că nu-și respectă angajamentul de a crește cheltuielile cu apărarea.

"Cred în NATO", a spus președintele american, adăugând că "nu este necesar" să amenințe cu retragerea din Alianță pentru ...

Citește pe jurnalul.antena3.ro