Arafat, la RFI: RO-ALERT a costat 13 milioane de lei. Sistemul îi va avertiza pe români în caz de pericole majore

Arafat, la RFI: RO-ALERT a costat 13 milioane de lei. Sistemul îi va avertiza pe români în caz de pericole majore
Foto: www.rfi.ro

Sistemul "RO-ALERT", care va permite informarea rapidă a cetățenilor, prin intermediul telefoanelor mobile, în caz de pericole majore sau dezastre, va funcționa din acest an.

Secretarul de stat Raed Arafat declară la RFI că sistemul, care a costat 13 milioane de lei, a fost testat cu succes, dar nu poate preciza cu exactitate luna din care RO-ALERT va fi funcțional. ”El va fi foarte folositor în caz de cutremur, spre exemplu, sau în cazul viiturilor care amenință diverse localități”, spune Raed Arafat. ”Este un sistem care permite ca de la un dispecerat din cadrul ISU, care este în conexiune cu companiile de telefonie mobilă, să se emită mesaje de avertizare imediat pe o zonă definită”, mai afirmă secretarul de stat.

Raed Arafat mai afirmă că, în viitor, toate telefonele mobile fabricate pentru piața din România ar trebui să aibă din start sistemul RO-ALERT activat. În acest sens, se poartă în prezent negocieri cu părțile implicate, susține Raed Arafat.

În interviul acordat RFI, secretarul de stat vorbește și despre Centrul integrat pentru situații de urgență, care ar urma să se ocupe de toate cazurile urgente de la nivelul Capitalei.

Citește pe rfi.ro