Augustin Lazăr, despre legile justiției: Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, procurorul general al României spune că axistă o legătură clară între statul de drept și independența procurorilor și că statul de drept se bazează pe principiul supremației legii, dar el presupune și ideea de responsabilitate, morală, etică, politică, juridică.

"Responsabilitatea nu înseamnă doar răspundere ci mai mult, o atitudine de implicare în stabilirea unui cadru instituțional în care subiecții de drept constituțional să acționeze conștient, pentru binele comun, să își asume deciziile luate și să dea dovadă de respect pentru cetățenii pe care îi guvernează. Responsabilitatea înseamnă bună guvernare. Buna guvernare reprezintă în egală măsură o garanție a conturării cadrului juridic adecvat pentru ca infractorii să răspundă pentru faptele penale comise, de la cele mai puțin grave și până la cele extrem de grave", explică Augustin Lazăr.

El spune că instituția statului român care trebuie să asigure judecătorilor posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției infractorilor este, fără îndoială, Ministerul Public, adică totalitatea procurorilor din România, iar Ministerul Public nu este un minister în sensul executiv al termenului, ci este alcătuit din procurori care își exercită, conștient și hotărât, atribuțiile constituționale, în baza unei vocații, în baza unui mandat al societății, ci nu ca împuternicire din partea vreun...

Citește pe romaniatv.net