Augustin Zegrean: Constituția nu a prevăzut un termen în care președintele poate să facă sau să nu facă ceva

Augustin Zegrean a declarat într-un interviu pentru Stiricurate.ro că președintele nu poate fi obligat să respecte vreun termen în legătură cu revocarea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, stabilită de Curtea Constituțională.

"Nu există un termen, Constituția nu a prevazut un termen în care Președintele poate să facă sau să nu facă ceva. Și dacă nu e prevăzut, înseamnă că termenul ăsta nu există. Ce nu este scris nu există. Când Adunarea Constituantă a vrut să stabilească un termen – de exemplu, când o lege este declarată de Curte neconstituțională – Parlamentul sau Guvernul este obligat ca în termen de 45 de zile să pună de acord legea cu decizia Curții Constituționale.

Când au vrut să prevadă un termen, s-a prevăzut. Unde nu s-a dorit, nu s-a prevăzut. Acum, trebuie avut în vedere faptul că atunci când s-a scris Constituția am făcut parte din Comisia care a scris Constituția, nu ne-am gândit că se poate ajunge la astfel de situații. Nu poți să scrii totul în Constituție. Constituția trebuie să fie scurtă, concisă, clară. Nu se ocupă cu lucruri atât de neînsemnate.

Nu există termen și nici sancțiune pentru cel care nu ar respecta un termen care nu e stabilit. Cum poți să pedepsești pe cineva că nu a respectat un termen care nu e prins nicăieri? Sigur că regula este că deciziile Curții sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Am auzit pe cineva...

Citește pe romaniatv.net