”Axa” antiimigrație din Europa Centrală

Președintele polonez Andrzej Duda a prezentat planul unui referendum constituțional la care cetățenii să decidă dacă apartenența Poloniei la UE și NATO trebuie sau nu să fie garantată prin constituție. Președintele arată că actuala constituție, redactată în 1997, nu a ținut cont de faptul că Polonia va fi membră în cele două organizații.

O altă întrebare la care ar trebui să răspundă polonezii este legata de preeminența legislației UE asupra celei naționale. Apoi, polonezii vor fi întrebați dacă doresc ca vârsta de pensionare a bărbaților să fie de 65 de ani, iar a femeilor de 60 de ani, un aspect extrem de controversat al refiormelor justiției din Polonia, unde s-a urmărit scoaterea la pensie a judecătorilor ce au activat înainte de 1989.

O altă întrebare este legată de introducerea în preambulul constituției a unei referiri la ”moștenirea creștină de o mie de ani” a Poloniei. În plus, Duda dorește să consulte populația cu privire la posibilitatea ca șeful statului să aibă o influență mai mare în politica externă și de apărare.

Citește pe cotidianul.ro