Brexit: Britanicii 'trebuie să plătească', insistă Juncker

Marea Britanie trebuie să se angajeze că va plăti ceea ce datorează Uniunii Europene pentru ca negocierile privind viitoarea relație post-Brexit cu blocul comunitar să poată începe, a indicat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit agenției Reuters.

'Britanicii descoperă, pe zi ce trece, noi probleme. Acesta este motivul pentru care acest proces va dura mai mult decât s-a crezut inițial', a declarat Juncker, într-un discurs ținut la Universitatea din Luxemburg.

'Nu putem găsi deocamdată un compromis real în ce privește angajamentele financiare restante ale Marii Britanii. Câtă vreme nu putem face acest lucru, nu vom putea să spunem la Consiliul European din octombrie că acum putem trece în etapa a doua a negocierilor', a adăugat Juncker.

'Ei trebuie să plătească, ei trebuie să plătească, nu într-un mod imposibil. Nu sunt într-o dispoziție răzbunătoare. Nu îi urăsc pe britanici', a mai spus luxemburghezul.

Joi, negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, și-a exprimat regretul față de "impasul extrem de preocupant" în care se află, în opinia sa, discuțiile legate de "factura" pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieșirea din UE.

'În această săptămână am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari pași înainte', a constatat Barnier, la finalul celei de-a cincea runde de discuți...

Citește pe agerpres.ro