Cazul Skripal. Secretarul general ONU consideră „inacceptabilă” folosirea unui agent neurotoxic

Secretarul general al ONU Antonio Guterres consideră 'inacceptabilă' folosirea unui agent neurotoxic pentru a ataca un fost spion rus în Marea Britanie, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU, relatează AFP.

'Utilizarea agenților neurotoxici ca armă este, în orice situație, inacceptabilă', a declarat Farhan Haq în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând la o întrebare cu privire la poziția secretarului general al ONU, care nu și-a exprimat până acum opinia în legătură cu acest incident petrecut în urmă cu zece zile.

'Utilizarea lor (agenților neurotoxici) de către un stat constituie o încălcare gravă a dreptului internațional', a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU.

La cererea Londrei, o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în Anglia, este prevăzută pentru miercuri la ora 19:00 GMT.

Premierul britanic Theresa May a anunțat o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, între care expulzarea a 23 de diplomați ruși și suspendarea contactelor bilaterale, considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury (în sud-vestul Angliei).

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl și fiica se află spitali...

Citește pe jurnalul.ro