Compozitoarea care formează cântăreți de muzică populară. „Le iau mânuțele în mâna mea și le palpez ritmul“

Mitrița Cămară Velicu (60 de ani) este profesor de canto-muzică populară la Școala de Arte din Galați, din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, dar și cântăreață de muzică populară de peste 37 de ani.

De peste 10 ani conduce secția de canto-muzică populară de la Școala de Arte din Galați, selectând copii talentați, pe care îi formează apoi ca artiști de muzică populară. Elevii din clasa ei au vârste cuprinse între 5 și 45 de ani, cei mai în vârstă fiind persoane care nu au reușit din diverse motive să urmeze o carieră în muzica populară și care doresc să se perfecționeze acum.

De mic copil, artista a cântat melodii populare în localitatea natală, comuna gălățeană Gohor, având o lungă tradiție în familie legată de muzica populară.

„Bunicii mei erau mari cântăreți de muzică populară. Îmi amintesc că bunica avea o voce superbă. Bunicul cânta la fluier și la caval pe la nunți, iar bunica interpreta doine. De la ei am învățat foarte multe cântece“, își amintește artista. La 8 ani, debuta pe scena căminului cultural din comuna natală cu melodia „La cumătrul lăudat“, pe care și-o amintește și acum, dar a învățat să cânte și la acordeon.

Privind în urmă, crede că a făcut o greșeală foarte mare pentru că nu a continuat să exerseze la acordeon, un instrument pe care îl iubește foarte mult. I-a plăcut absolut tot ce ține de satul tradițional românesc, de la portul tradițional la...

Citește pe adevarul.ro