Constelații teatrale în premieră

Ilegitim – primul spectacol de teatru-VR la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Maghiar de Stat Cluj lansează sâmbătă, 17 februarie, ora 20.00, la Sala Studio, primul spectacol din cadrul programului dedicat tinerilor regizori de film: Ilegitim pus în scenă de Adrian Sitaru, o producție care pornește de la filmul cu același titlu. Aceasta este prima colaborare a regizorului cu o instituție de teatru.

Spectacolul Ilegitim se bazează pe textul rezultat în urma improvizației, care a fost și punctul de plecare al filmului prezentat în 2016 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pe parcursul reprezentației cunoaștem îndeaproape, în timpul unei mese festive, o familie dezintegrată, confuză, lipsită de prezența mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăți.

Spectacolul folosește, pentru prima oară în istoria Teatrului Maghiar, tehnica realității virtuale. Astfel, spectatorii vor putea vedea spectacolul în paralel, cu sau fără ochelari VR. În opinia regizorului, prin folosirea acestor ochelari, publicul va experimenta prezența a două realități identice și totuși diferite. Prin această sincronicitate, ni se atrage atenția asupra felului în care percepem lumea și în câte feluri putem distinge adevărul.

Tema centrală a spectacolului este relația dintre iluzie și realitate, precum și reflectarea acestora asupra propriei noastre subiectivități.

Citește pe cotidianul.ro