Cum se va curăța mizeria produsă de Trump la NATO?

Ultima zi a Saummitului NATO de la Bruxelles a început cu o reuniune de criză provocată de avertismentele președintelui Donald Trump privind contribuțiile financiare ale aliaților europeni și ale Canadei. Reuniunea amintită a dat peste cap întregul program, ducând la anularea întâlnirilor bilaterale ale președintelui SUA, inclusiv a celei cu președintele României. A fost amânată astfel și o întâlnire dedicată situației din Afganistan.

Trump nu s-a oprit la criticile aduse Germaniei pentru importurile de gaze din Rusia și pentru construcția gazoductului Nord Stream 2, acuzând Berlinul că este ”prizonierul Rusiei”, în timp ce SUA plătesc pentru apărarea Germaniei tocmai în fața pericolului rus. Potrivit agenției germane DPA, președintele Trump ar fi mers până într-acolo încât a amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO. ”Potrivit unor oficiali, reuniunea de criză de la Bruxelles a avut loc pe fondul amenințării lui Trump că «va merge singur mai departe», dacă aliații nu decid să-și sporească imediat bugetele Apărării”, scrie DPA.

Chiar și întâlnirea pe care liderii NATO au avut-o cu reprezentanții Georgiei și Ucrainei a fost folosită de Trump pentru a devia discuția la aceleași aspecte financiare. Trump i s-ar fi adresat cancelarei Germaniei pentru prima dată pe numele mic, somând-o pe Angela să ”facă ceva”. Ca și anul trecut, Trump s-a arătat nemulțumit de costul prea m...

Citește pe cotidianul.ro