Discuții aprinse în Plenul CSM în legătură cu criticile aduse de procurori unor decizii definitive de achitare în instanțe

Membrii Plenului CSM au avut discuții aprinse miercuri în legătură cu un raport întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la critici aduse de procurori de la DNA față de unele decizii de achitare dispuse de instanțele de judecată.

Cea care a ridicat această problemă a fost Gabriela Baltag, care a spus că trebuie discutat în ce măsură a fost încălcată independența judecătorilor prin criticile aduse de procurorii DNA față de soluții definitive de achitare date de instanțe.

Baltag a declarat că respectivele critici sunt cuprinse în note informative întocmite de procurori, în acest caz fiind întocmit și un raport al Inspecției Judiciare.

"Acest raport a fost întocmit de Inspecția Judiciară și a fost înaintat Secției pentru procurori a CSM. A fost analizat în ce măsură se pot face aprecieri în legătură cu legalitatea și temeinicia hotărârilor judecătorești de achitare în notele de informare sau raportul de bilanț. (...) Fostul CSM a stabilit că nu este posibil ca, din punct de vedere instituțional, să fie exprimate critici de legalitate și temeinicie asupra hotărârilor definitive.

Din nefericire, în acest raport al IJ, fără să dau nume de judecători, pentru că nu numai judecătorii sunt amintiți, ci și instanțele, fac trimitere la curți de apel și Înalta Curte, regăsim în mod frecvent preluate mențiuni din notele de informare, mențiuni prin care DNA, procurorul de ședință care a ...

Citește pe jurnalul.antena3.ro