Donald Trump a cerut aliaților din NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 4% din PIB

Donald Trump a cerut aliaților din NATO să crească la 4% din PIB cheltuielile pentru apărare. Președintele bulgar Rumen Radev a fost cel care a făcut acestă dezvăluire, la finalul primei zile a summitului Alianței Nord-Atlantice de la Bruxeles.

„Președintele Trump, care a luat cuvântul primul, a ridicat problema nu numai de a se atinge obiectivul de 2% din PIB, în prezent, ci și de a se stabili o nouă cotă, de 4% din PIB”, a declarat președintele Bulgariei.

De altfel, un oficial al Casei Albe a declarat anterior că președintelle Trump le-a spus liderilor din NATO că ar trebui să sporească cheltuielile țărilor lor pentru apărare la 4% din PIB, mai mult decât obiectivul actual de 2% din PIB.

El a precizat totuși că remarcile președintelui Trump nu reprezintă o propunere formală.

Potrivit agenției BTA, Radev a spus că, „într-un fel, președintele Trump are dreptate, deoarece fiecare stat membru trebuie să contribuie, în condițiile unei incertitudini tot mai mari a lumii de astăzi, și să creeze capabilități eficiente”.

Nu este pentru prima oară când Donald Trump își exprimă nemulțumirea privind contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul NATO. El a vorbit despre acest subiect și în cadrul summitului de anul trecut de la Bruxelles.

Acum, liderul de la Casa Albă a calificat drept ”delincvente” țările NATO care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare.

”Din punctul m...

Citește pe libertatea.ro