Dragnea: Pensia minimă va fi o indemnizație socială; pensia de urmaș include pensia proprie și 25% din cea a soțului

Dragnea: Pensia minimă va fi o indemnizație socială; pensia de urmaș include pensia proprie și 25% din cea a soțului
Foto: www.agerpres.ro

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, potrivit noii legi a pensiilor aflată în dezbatere publică, pensia minimă va fi diferențiată în funcție de vechimea în muncă și că pensia de urmaș va fi formată din pensia soțului supraviețuitor și 25% din cea a soțului decedat.

El a explicat că în prezent soțul supraviețuitor optează între propria pensie și 50% din cea a soțului decedat, dar a subliniat că pensionarii aflați în plată își pot schimba opțiunea.

"De la 1 ianuarie 2019 până în 2021, în tot acest proces de recalculare pensionarii care vor să vină să opteze sau să schimbe ceva se va discuta cu ei. Până în 2021 urmează creșterea punctului de pensie, până la 1.875 lei, la care se adaugă inflația", a afirmat Dragnea joi seara la România TV.

Referindu-se la pensia minimă, Dragnea a subliniat că în prezent cei care nu au stagiu minim de cotizare, indiferent de vechimea pe care o au, primesc la fel - 640 lei.

"Nu e normal ca cineva care a muncit 6 sau 10 ani să aibă la fel, aceeași pensie minimă, care practic va fi o indemnizație socială, cu cel care a muncit 30 de ani. (...) Cei care vor intra în pensie începând cu 2021 și care vor avea o vechime de minim 15 ani vor avea 45% din salariul minim brut plus 1% pentru fiecare an peste cei 15 ani. (...) Pentru cei cu vechime între 10 și 15 ani aceeași regulă, doar că pleacă de la 40%", a mai spus Dragnea.

El a precizat că în pr...

Citește pe agerpres.ro