Eterna regăsire a lui Shakespeare

Festivalul Shakespeare de la Craiova este un festival semnat ca, de altfel, toate marile festivaluri intrate în istorie: cel de la Salzburg l-a avut pe Max Reinhardt ca inițiator, cel de la Avignon pe Jean Vilar ca „autor”, Toamna de la Paris pe Michel Guy, cel de la Sibiu pe Constantin Chiriac…, cel de la Craiova s-a născut din dorința și abnegația lui Emil Boroghină care, și acum, chiar dacă mai discret, îi animă organizarea și îi confirmă calitatea.

Aici, la fiecare doi ani, se reunesc personalități și generații înrudite prin Shakespeare. El e humusul mondial care hrănește scenele „planetei”, cum și-a intitulat Emil Boroghină una dintre ediții. Pe Shakespeare nu îl părăsim, căci la el ne întoarcem toți, odată sau altă dată, oameni de teatru reuniți în jurul acestui „Mare Anonim”, cum îmi place să-l numesc.

Și în ultimul său spectacol de la Théâtre du Soleil, O cameră în India, Ariane Mnouchkine îl constituia în divinitate tutelară a biografiei sale, de la începuturi până acum. De altfel, împreuna cu Guy Freixe, am prezentat ceea ce a marcat scena europeană în anii 80, ciclul său shakepearian hibridat cu referințele la un teatru oriental imaginar: „Shakeaspeare nu e contemporanul nostru, cum se spunea odinioară, ci e un autor dintotdeauna și de oriunde” afirma Mnouchkine.

Ne nutrim din el!

Citește pe cotidianul.ro