Iranul încalcă embargoul impus armelor din Yemen

Experții însărcinați cu verificarea acestui embargou "au identificat resturi de rachete, având echipament militar, precum și drone de origine iraniană și care au fost introduse în Yemen după impunerea embargoului asupra armelor" în 2015, au afirmat ei în raportul înaintat Consiliului de Securitate.

"În consecință, grupul de experți consideră că Iranul nu a respectat paragraful 14 al Rezoluției 2216" privind embargoul asupra armelor, a adăugat documentul, informează Agerpres.

Fără să-i poată identifica precis pe iranieni ca fiind la originea furnizării rachetelor către rebelii houthi, experții au subliniat că Iranul nu a răspuns în mod satisfăcător la solicitările lor de la sfârșitul lui 2017 de a li se oferi informații.

Teheranul "nu a luat măsurile necesare care să permită furnizarea directă sau indirectă, vânzarea sau transferarea rachetelor cu rază scurtă de acțiune Borkan-2H și a rezervoarelor cu oxidant lichid biopropulsor pentru rachete și drone Ababil-T (Qasef-1), la destinația alianței Houthi-Saleh", de la numele fostului președinte yemenit, a menționat raportul.

Aceste drone sunt "asemănătoare în proiectare" cu dronele fabricate de societatea Iranian Aircraft Manufacturing Industries (Hesa), a precizat documentul, potrivit Agerpres.

Concluziile acestor experți se alătură celor ale SUA care, la sfârșitul lui 2017, la inițiativa ambasadoarei americane la ONU, Nikki Ha...

Citește pe romaniatv.net