Isărescu: Promovăm o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul 'BNR omoară creditarea'

Isărescu: Promovăm o discuție serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul 'BNR omoară creditarea'
Foto: jurnalul.ro

Banca Națională a României promovează prin discuțiile pe care le va declanșa Raportul asupra stabilității financiare o dezbatere serioasă asupra creditului ipotecar, nu una de tipul 'Banca Națională descurajează creditul sau omoară creditul', a declarat joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare.

"A-ți cumpăra o casă, a porni în tinerețe cu o casă - eventual chiar mobilată - este un lucru extrem de serios și promovăm și pe această cale, prin discuțiile pe care le va declanșa acest Raport, o discuție serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuție de tipul alba - neagra: 'Banca Națională descurajează creditul sau omoară creditul'. Păi, așa vrem să promovăm, cu lozinci din acestea, care nu spun mai nimic?

Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspirația pozitivă care există într-o societate și efortul, mare - nu? să faci o casă înseamnă un efort - efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar și riscurile pe care și le asumă creditorul să existe un echilibru. Și echilibrul trebuie să apară pe toate planurile: și pe plan legal, într-adevăr legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar și pe plan personal, prin cultură, prin educație", a spus Isărescu.

Citește pe jurnalul.ro