Judecător: Mă bucur că CSM a regândit propunerea și nu a mai avansat acel prag extrem de controversat

Reacția vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii a modificat propunerea trimisă Comisiei Iordache și care prevedea un prag de 50.000 de euro pentru infracțiunile comise exclusiv de angajații din mediul privat. Noua propunere ar urma să fie trimisă din nou în Comisia Specială.

Mai exact, după o serie de critici dure, CSM a renunțat la acel prag. Potrivit noii propuneri, se reduce la jumătate pedeapsa pentru ”făptuitorul care acoperă integral prejudiciul cauzat” până la o sentință definitivă.

”Am văzut noua propunere și este una corectă. Deși infracțiunile vizate de Codul Penal sunt extrem de sensibile pentru societatea românească și anume abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, luarea de mită, darea de mită, trafic de influență, delapidare, totuși relațiile specifice mediului privat necesită o balanță oarecum diferită față de instituțiile publice. Mă bucur că CSM-ul a regândit această propunere și nu a mai avansat acel prag de 50.000 de euro care a fost extrem de controversat și s-a referit doar la posibilitatea reducerii pedepsei, adică să stimuleze recunoașterea faptei și plata prejudiciului”, spune Horațius Dumbravă.

Fostul membru al CSM spune că este foarte important că noua propunere a CSM a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului. Judecătorul recunoaște că propunerea inițială era una nefericită.

”Sintagmele folosite în acea adresă au dat loc de int...

Citește pe rfi.ro