Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles: Nu există pericol de destrămare a NATO. Președintele Trump nu a fost agresiv

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu există un conflict în NATO și nici pericolul de destrămare al Alianței Nord Atlantice, iar președintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .

"Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuție și aceste chestiuni au fost aduse în discuție de președintele Trump. Președintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărțit în ideea că NATO este cea mai puternică alianță, este unică și că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO și mai puternică, inclusive Germania", a declarat președintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.

"În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit. În final, sesiunea foarte specială – banii. Știți că în 2014 s-a decis ca în principiu până în 2024 alocările naționale pe apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare țară în parte. Acum rezultatele sunt foarte diferite și ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare.

Dar sunt și țări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuție ceea ce noi numim burden sharing. Cu toții am renunțat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuție destul de intensă și am hotărât împreună să schimb...

Citește pe zf.ro