Liviu Voinea, BNR: Riscul de nerambursare a creditelor este în creștere

Liviu Voinea, BNR: Riscul de nerambursare a creditelor este în creștere
Foto: www.zf.ro

„Riscul de nerambursare a creditelor este în creștere față de raportul anterior, unde acesta apărea ca fiind modedrat”, a precizat Liviu Voinea, la conferința de prezentare a Raportului asupra Stabilității Financiare.

Alte riscuri menționate de oficialul BNR sunt „tensionarea echilibrelor macroeconomice” (în creștere), „disciplina scăzută la plată a firmelor” (în creștere) și „majorarea prețurilor în sectorul imobiliar” (redus).

„Aceste riscuri nu sunt izolate, ele se determină și se potențează reciproc”, a precizat Liviu Voinea.

Raportul prezentat de conducerea BNR arată că datoria totală a populației a crescut în termeni nominali, iar din stocul total al creditelor 47% sunt împrumuturile ipotecare, 40% sunt cele de consum și 13% sunt cele cesionate de bănci către societățile de management al creanțelor bancare.

„Valoarea mediană a creditelor noi a crescut cu 13% la cele ipotecare și cu 17% la cele de consum. Din totalul debitorilor, 79% au un grad de îndatorare sub 50%, dar rata creditelor neperformante crește odată cu gradul de îndatorare”, a mai spus Liviu Voinea, precizând că gradul de îndatorare reprezintă raportul dintre ratele aferente datoriei totale și valoarea veniturilor salariale.

Citește pe zf.ro