Ministrul Justiției, Tudorel Toader: România poate fi scoasă de pe lista țărilor cu probleme privind deținuții

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că România poate fi scoasă de pe lista țărilor cu probleme privind deținuții, potrivit unei hotărâri a Curții Supreme din Danemarca privind spațiul pentru deținuți în România.

“Curtea Supremă din Danemarca a decis că ‘România poate fi înlăturată de pe lista țărilor cu probleme în domeniul drepturilor omului în legătură cu spațiile oferite deținuților. Hotărârea deblochează definitiv transferurile de deținuți români și procesele de extrădare a cetățenilor români, pe numele cărora există un Mandat European de Extrădare'”, este anunțul postat de ministrul Toader, care mai precizează că hotărârea instanței daneze datează din data de 4 mai.

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a cerut, pe 24 ianuarie a.c., Consiliului Europei măsuri care să permită instanțelor naționale o expulzare mai facilă a infractorilor străini, solicitarea sa fiind făcută cu referire la cazul unor români care nu pot fi expulzați din Danemarca din cauza condițiilor din închisorile românești, scrie Agerpres.

Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzați în România de trafic cu ființe umane nu pot fi repatriați, întrucât încarcerarea lor în condițiile închisorilor românești ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului.

‘Pur și simplu nu este corect ca țări precum Danemarca să fie obligate să găzduiască i...

Citește pe libertatea.ro