Mircea Cărtărescu: Avem atâtea motive de ură și atât de puțină tragere de inimă pentru unitate

"Avem atâtea motive de ură și de încrâncenare și atât de puțină tragere de inimă pentru unitate între membri comunității. Știți cum se spune, ci care se iubesc nu se privesc în ochi toată viața ci privesc amândoi în aceeași direcție. Și o unitate națională ar trebui să cuprindă cetățeni care privesc toți în aceeași direcție. Din păcate unii la noi privesc spre răsărit, alții privesc spre apus", a spus scriitorul, potrivit Agerpres.

În cadrul unei întâlniri cu presa care a avut loc după ceremonie, cunoscutul scriitor a spus că avem mare nevoie nu de dezbinare națională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om.

"Avem mare nevoie nu de dezbinare națională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om, pentru dragoste, pentru membrii comunității noastre. (...) Eu nu sunt un om conflictual și mi-aș dori foarte tare să nu am conflicte cu nimeni, nici în plan personal, nici ca cetățean. Din păcate în România este greu să obții idealul acesta. Tot ce spui este imediat contestat și ești contrat foarte puternic peste tot.

Este o stare tristă a noastră în momentul ăsta și tot ce pot să sper este ca și condițiile din lume de care depindem și noi să se schimbe, să se detensioneze și oamenii să înțeleagă că nu putem crea niște falii uriașe, niște prăpăstii între membrii comunității, așa cum se întâmplă astăzi și din ce în ce mai mult", a afirmat Cărtărescu...

Citește pe romaniatv.net