Primul doctorat susținut la Politehnica din București, în 1936, a fost al unui american

Politehnica bucureșteană împlinește 200 de ani de la înființarea sa ca unitate de învățământ tehnic superior. Aici au fost educați mari specialiști ai științelor exacte din România și mari inventatori. La începutul secolului XX, Școala avea un nivel atât de înalt, încât primul doctorat susținut aici în 1936 a fost al unui american: Welton Joseph Cro0k.

În 1818, cărturarul ardelean Gheorghe Lazăr înființa “Școala Academicească, Matematicească și Filosofească” la Mănăstirea Sfântul Sava din București. Erau primele cursuri de ingineri contabili din Țara Românească.

“Noi am împărțit această istorie de 200 de ani a învățământului tehnic superior în mai multe etape. Prima etapă a fonst numită «Începuturile», de la 1818 până în anul 1867. În prima etapă, destul de grea, Bucureștiul a fost ocupat de puteri străine, am avut epidemii de ciumă, am avut revoluții, dar școala a dăinuit, iar cursurile școlii au fost urmate de personalități importante ale culturii românești.

Ne gândim la Petrache Poenaru, cel care în timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul «Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală»”, ne-a spus Aurel Tudorache, directorul Muzeului Universității Politehnica din București. Acest muzeu deține unele din cele mai importante exponate ale tehnicii românești, legat...

Citește pe libertatea.ro