Propunerea de numire a lui Felix Bănilă la conducerea DIICOT, trimisă de Tudorel Toader la Cotroceni

"Astazi am transmis Presedintelui Romaniei propunerea de numire a dlui Oliver - Felix Banila in functia de procuror sef al DIICOT", a anunțat ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv, în data de 5 iunie, propunerea ministrului Justiției de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

Conform legii, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai și a fost apoi prelungit cu șase luni, conform procedurii.

Procurorul Felix Bănilă a afirmat marți, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că independența procurorilor nu poate fi afectată de ministrul Justiției, a cărui autoritate este limitată prin lege.

"Autoritatea ministrului Justiției este limitată, în sensul că ministrul, atât prin procurori desemnați, cât și prin procurorii cu funcții ...

Citește pe romaniatv.net