Punctele marcate de România la Summitul NATO

La finalul Summitului NATO de la Bruxelles, președintele Kuals Iohannis a apreciat că a fost o întâlnire la vârf ”foarte interesantă, cu concluzii foarte bune pentru noi”. Iohannis a amintit și de ”o sesiune neplanificată foarte intensă”, joi dimineața. Este vorba despre o reuniune de criză provocată de președintele Donald Trump privind contribuțiile financiare aliate, o reuniune care a dus la anularea întrevederii bilaterale Iohannis-Trump.

Una dintre concluziile summitului nu este tocmai bună. În urma sesiunii de criză amintite, SUA au cerut aliaților să aibă în vedere alocarea pentru Apărare a 4% din PIB, așa cum o face acum America. Cât privește actualul prag, de 2%, acesta trebuie atins ”imediat”, în opinia președintelui Trump.” Pentru România este simplu, noi suntem la 2% și ne menținem la acest nivel. Ni s-a cerut să încercăm în perspectivă să mergem chiar mai departe”, a spus Iohannis in fata jurnaliștilor.

Este important de menționat că Statele Unite insistă ca din aceste bugete ale Apărării să se garanteze investiții în achiziții de echipamente militare, nu doar întreținerea celor existente și plata soldelor și a pensiilor. Acest prag depășește 20% și avantajează statele aliate mari procucătoare de armament.

Citește pe cotidianul.ro