România va avea un centru de comandă operațional al NATO

Iohannis a declarat joi că România a obținut două lucruri foarte importante la Summitul NATO de la Bruxelles și anume un centru de comandă operațional și îmbunătățirea statutului brigăzii multinaționale.

"Încă din 2016 de la Summitul de la Varșovia, noi am încercat să consolidăm Flancul estic. Această încercare am făcut-o împreună cu ceilalți de pe Flancul estic și am obținut pas cu pas o acceptare a importanței Flancului estic, o întărire a prezenței aliate pe Flancul estic și în acest an. În acest demers de întărire a prezenței pe Flancul estic, am obținut două lucruri foarte importante: un centru de comandă, așa-zis de trei stele, un centru de comandă operațional (...) între nivel tactic cel mai de jos și strategic cel mai înalt.

Noi credem că vom avea în final, când centrul este complet, în jur de 400 de ofițeri de stat major din toate țările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo. Am obținut o îmbunătățire, o upgradare a statutului brigăzii multinaționale pe care am înființat-o, care a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalți aliați pentru o prezență cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi multinaționale.

Iată deci două rezultate de care putem să fim mândri", a spus șeful statului român, într-o conferință de presă la sediul NATO.

Citește pe jurnalul.antena3.ro