Stephen Hawking, unul dintre cei mai renumiti si respectati oameni de stiinta ai vremurilor: "Nimeni nu trebuie sa isi piarda speranta"

Stephen Hawking, care a murit la varsta de 76 de ani, a dus o lupta cu o scleroza laterala amiotrofica, insa in ciuda acestei afectiuni, a devenit unul dintre cei mai renumiti si respectati oameni de stiinta ai vremurilor.

Era un barbat cu un puternic simt al umorului, care a devenit un popular ambasador al stiintei si s-a asigurat intotdeauna ca lucrarile sale pot fi accesibile publicului larg.

Astfel, lucrarea sa „O scurta istorie a timpului” a devenit, in mod neasteptat, un best-seller, chiar daca este neclar cat de multe persoane au reusit sa o parcurga din scoarta-n scoarta. Nu s-a rezumat doar la atat; si-a transformat vocea intr-un simbol, aparand intr-o serie de seriale si de inregistrari vocale.

Stephen William Hawking s-a nascut in Oxford, pe 8 ianuarie 1942. Tatal sau, un cercetator in domeniul biologiei, si-a luat sotia si au decis sa fuga din Londra, ca sa scape de bombardamentele germane. Astfel, Hawking a copilarit in Londra si St. Albans. Dupa ce si-a obtinut o diploma in fizica la Oxford, si-a continuat cercetarile postuniversitare in domeniul cosmologiei la Cambridge.

In adolescenta, era pasionat de calarie, dar cand se afla la Cambridge a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativa care urma sa-l lase complet paralizat. In 1964, cand se pregatea sa se casatoreasca cu prima sa sotie, Jane, doctorii i-au spus ca mai are de trait intre doi si trei ani. C...

Citește pe bzi.ro