Tudor Ciuhodaru: "Varsta de pensionare a mamelor va fi redusa in functie de numarul de copii"

Deputatul iesean Tudor Ciuhodaru a initiat un nou proiect de lege. Astfel, varsta de pensionare a tuturor mamelor din Romania va fi redusa in functie de numarul de copii. Asa prevede proiectul de lege pe care social-democratul il va depune in Parlament.

"Proiectul prevede posibiltatea scaderii vastei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut cel putin pana la varsta de 10 ani, asa cum prevedea vechea lege nr.19/2000 abrogata prin masurile de austeritate introduse in 2010 prin legea 263/2010).

Motivatia acestui demers legislativ este legata de faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil pe baza unor considerente economice, iar modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca. Rata totala de fertilitate (numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic ( de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care populatia se reduce cu cinci romani in fiecare ora.

Declinul demografic este ingrijorator (suntem la un minim istoric, pentru prima data numarul nascutilor e mai mic de 200.000 anual, in fiecare ora populatia Romaniei inregistreaza un spor negativ de 5 cetateni) si impactul negativ asupra mamei si copilului al mas...

Citește pe bzi.ro