Un fost judecator CCR ii raspunde lui Klaus Iohannis: Organizarea unui referendum este imposibila

Un fost judecator constitutional a afirmat, astazi, ca presedintele Klaus Iohannis ar putea sa organizeze un referendum, dar ca acesta nu va afecta obligativitatea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei. Afirmatia ii apartine lui Toni Grebla.

„Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, iar legislatia Romaniei - si a tuturor tarilor Uniunii Europene - nu permite ca o hotarare judecatoreasca, o decizie a unei instante - inclusiv a celei constitutionale - sa fie supuse unui referendum. Sunt mai multe interdictii in legatura cu organizarea referendumurilor, inclusiv in ceea ce priveste regimul taxelor si impozitelor. (...) Decizia Curtii Constitutionale trebuie pusa in aplicare, iar presedintele este cel care ar trebui sa fie exemplu in ceea ce priveste executarea imediata a deciziilor tuturor instantelor judiciare si constitutionale din Romania.

In acelasi timp, o dezbatere publica pe orice fel de problema poate fi lansata inclusiv de presedintele Romaniei, dar acestea sunt lucruri deosebite. Dezbaterea publica poate avea loc pe orice fel de problema care intereseaza societatea romaneasca, dar in niciun caz acest lucru nu afecteaza obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale. Presedintele are parghii pentru a influenta in bine viata sociala, economica si politica a tarii”, a spus fostul judecator CCR, Toni Grebla, pentru MEDIAFAX.

Citește pe bzi.ro