Vestul se rupe: Donald ”al nostru” contra Donald ”al lor”

Explozia de indignare a liderilor vest-europeni față de administrația Trump nu s-a consumat încă. După ce cancelara Angela Merkel a arătat că ”Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini”, după ce președintele Franței a spus că Europa trebuie să arate că este ”suverană”, iar ministrul de Finanțe al Franței a vorbit chiar despre o relație de „vasalitate” cu SUA, a venit momentul ca președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, să ridice și mai sus ștacheta diatribelor transatlantice.

Aflat la Sofia pentru o întâlnire a liderilor UE, Tusk a criticat ”insistența capricioasă a administrației SUA” și a promis un răspuns unitar al UE la două decizii ale SUA: impunerea unor tarife la aluminiul și oțelul importate din țările europene și solicitarea fermă ca țările europene să nu mai facă ofaceri cu Iranul, sub amenințarea unor sancțiuni americane. ”Uitându-ne la ultimele decizii ale lui Trump, ne putem gândi: cu asemenea prieteni de ce ne ne-ar mai trebui dușmani?”, le-a declarat Tusk reporterilor.

”Pe lângă ascensiunea Chinei și postura agresivă a Rusiei, asistăm azi la un alt fenomen – insistența capricioasă a administrației SUA”, a spus Tusk. ”Însă UE ar trebui să-i fie recunoscătoare. Datorită lui am scăpat de toate iluziile. Ne-am dat seama că dacă vrei o mână de ajutor îți vei da seama că este chiar propria ta mână”, a mai spus Tusk.

Citește pe cotidianul.ro