24 aprilie – Izvorul Tămăduirii. Află ce este interzis să faci în această zi sfântă9Foto© romaniatv.net

24 aprilie – Izvorul Tămăduirii. Află ce este interzis să faci în această zi sfântă

, 15 știri, 382 vizualizări

Cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. A întâlnit un orb rătăcit, care l-a rugat să-i dea apă și să-l călăuzească pe drumul spre cetate. Leon a căutat apă, dar nu a găsit. Pe când se întorcea, a auzit-o pe Maică Domnului spunându-i: “Nu e nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați".

Leon a făcut întocmai și orbul a început să vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserica. În România, la 25 km de Călărași, există un izvor considerat binefăcător, la Mănăstirea Dervent. Legenda spune că izvorul a apărut printr-o minune a Sfântului Andrei.

Potrivit tradiției, de Izvorul Tămăduirii nu se face treaba în casă și în acest fel oamenii își asigura un loc în Rai. Din bătrâni se spune că cine face treaba în această zi se va îmbolnăvi grav și va muri. Mai mult, nu se țese nimic, pentru că altfel acel material nu putea fi purtat nici măcar de morți, pentru că nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.Tot potrivit tradiției populare, în ziua Izvorului Tămăduirii gospodinele respectă ziua de prăznuire și nu spală, nu calcă și nu croiesc - pentru că lucrul croit azi nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată.