60 de tone de fructe și legume cu nereguli, descoperite de ANPC© businessmagazin.ro

60 de tone de fructe și legume cu nereguli, descoperite de ANPC

, 6 știri, 17 vizualizări

„Au fost controlați 678 operatori economici, dintre care la un număr de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare. A fost verificată o cantitatea 487 tone fructe și legume proaspete din care 60 tone (12 %) nu se încadrau în prevederile legale”, a transmis ANPC.

Astfel că, s-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe și legume, în valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 135 tone fructe și legume în valoare de 204.852 lei, până la remedierea neconformităților constatate. Au fost aplicate 608 sancțiuni contravenționale, dintre care 260 avertismente și 348 amenzi contravenționale, în valoare de 1.723.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

De asemenea, erau comercializate legume și fructe utilizând practici incorecte, privind originea acestora (ex: legume și fructe import Turcia, China, Egipt, comercializate ca având proveniența România). „Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îi asigură pe cetățeni, că nu tolerează nicio abatere de la prevederile legale și că va monitoriza, la fel că până acum, piața și se va asigura, în continuare, de respectarea drepturilor consumatorilor”, a mai transmis ANPC, potrivit Digi24.