70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I
Foto: www.romania-actualitati.ro

70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I

6 știri, 23

Astăzi se împlinesc 70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea republicii - o republică populară de extracție sovietică, instaurată cu acordul marilor puteri învingătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În opinia istoricului Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, e mai puțin important dacă trăim într-o monarhie sau într-o republică, dar este esențial să existe democrație.

Adrian Niculescu: Ce s-a întâmplat la 30 decembrie 1947 este, evident, un abuz. Este un abuz și este voința lui Stalin impusă poporului român. Proclamarea republicii a fost un act samavolnic, care nu are nici o legătură cu modul în care, de exemplu, în același timp, în 1946, la 2 iunie, în Italia era proclamată republica, mai precis, s-a făcut un referendum. Acolo s-a făcut democratic. S-a făcut o opțiune pentru republică, de 55% circa, chiar dacă au fost și niște contestații, dar aici este voința lui Stalin, este vorba despre o impunere prin intermediul servitorilor lor din România, Petru Groza, Ana Pauker, Gheorghiu-Dej.

Forma de stat e mai puțin importantă. Conținutul statului este fundamental: democrația. Dacă e democrație, poate să fie și o formă de stat, și cealaltă. Când treci din Regatul Spaniei în Republica Franceză și intri în Republica Federală Germania și după aceea ajungi în Regatul Olandei, nu ai în nici un fel sentimentul că ai t...

    Citește pe romania-actualitati.ro


    Regele Mihai, 10 luni
    70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I. „Mi-a spus: «Dacă nu faceți ce spunem noi, î...