A murit astronautul John Young, un pionier al programului spațial american

A murit astronautul John Young, un pionier al programului spațial american

8 știri, 38

Astronautul John Young, un pionier al programului spațial american cu șase ieșiri în spațiu și o aselenizare, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunțat NASA sâmbătă.

Omul de știință a murit vineri noaptea din cauza unor complicații ale pneumoniei de care suferea. Locuia la marginea orașului Houston (Texas), lângă Centrul Spațial NASA.

"NASA și lumea au pierdut un pionier", a declarat agenția spațială a SUA într-un comunicat.

John Young a fost singurul astronaut care a participat la proiectele Gemeni, Apollo și la proiectele cu navete spațiale. De asemenea, el a fost primul care a efectuat șase ieșiri în spațiu și, la momentul pensionării sale, deținea recordul de timp petrecut în spațiu, potrivit NASA.

Pilot de încercare al Marinei, Young a realizat ascensiunea cea mai rapidă de la sol pe un avion F-4 Phantom II, înainte de a se alătura NASA, relatează AFP.

El a participat apoi la misiunea Gemini 3 (1965), a comandat Gemini 10 (1966), a zburat pe orbită în jurul Lunii cu Apollo 10 (1969) și a aselenizat cu Apollo 16 în 1972. A petrecut trei nopți pe suprafața Lunii, după cum scrie DPA. A fost al șaselea astronaut care a pus piciorul pe satelitul natural al Pământului, conform Reuters. De asemenea, el a comandat prima misiune a unei navete spațiale americane în 1981.

A fost singurul astronaut care a zburat în toate cele trei tipuri de programe spațiale.

    Citește pe antena3.ro