A murit cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieșire în spațiu7Foto2Video© realitatea.net

A murit cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieșire în spațiu

, 11 știri, 17 vizualizări

El a decedat la Moscova în urma unei îndelungi boli, a declarat pentru AFP colaboratoarea sa Natalia Filimonova. La 19 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut și legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute și 9 secunde, obținând porecla de primul 'pieton spațial'. El s-a îndepărtat prudent, la doi-trei metri de navă. Orbit de Soare, în pofida vizierei sale aurii, el a fost ținut în siguranță cu ajutorul unui cablu prins de nava sa. 'Iată, încerc', a zis el, ieșind din nava spațială.

Operațiunea a durat în total 20 de minute, dintre care 12 minute în întregime în afara Voskhod-2. Alexei Leonov a fost de asemenea comandantul misiunii Apollo-Soyuz în 1975, prima misiune comună a celor doi rivali ai Războiului Rece și ai cursei spațiale - URSS și Statele Unite. Această misiune a marcat începutul unei cooperări tehnologice care continuă și astăzi.

Cosmonautul a fost și un apropiat al primului om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului (1961), compatriotul său Iuri Gagarin. Atunci când acesta din urmă a murit într-un accident de avion, pe 27 martie 1968, lângă Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la fața locului.