Adrian Vasilescu: Băncile au adus în România 4 miliarde de euro, în timpul crizei. Nu au avut nevoie de bani din partea statului3Foto© mediafax.ro

Adrian Vasilescu: Băncile au adus în România 4 miliarde de euro, în timpul crizei. Nu au avut nevoie de bani din partea statului

, 10 știri, 55 vizualizări

„Băncile din România au avut multe situații, în timpul crizei, în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut.

Foarte multe țări, și în America, și în Marea Britanie, și în foarte multe țări dezvoltate, când au fost în pericol să vadă că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetățenilor, la contribuabili, au adus bani în buget și cu banii aceștia din buget au salvat băncile. De ce au făcut asta?

Pentru că există un fapt de la sine înțeles: dacă băncile o iau la vale într-o țară, obligatoriu și inevitabil, întreaga economie o ia la vale după bănci. În România, nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă.