Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găsește în România4Foto© libertatea.ro

Adrian Vasilescu: Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găsește în România

, 7 știri, 27 vizualizări

„Chiar dacă dobânzile sunt mici, iată că în băncile românești sunt mai mulți bani decât e cererea. Oferta e mai mare decât e cererea. Și totuși dobânda este mare. Din ce cauză? Are un grafic domnul director al ARB pe care l-a arătat la multe conferințe cu intermedierea în România. Intermedierea înseamnă un raport între creditul privat acordat companiilor și populației și PIB.

Raportul acesta între creditul privat și PIB se numește intermediere financiară. Se fac niște socoteli în lumea asta și pe continentul nostru. Media europeană e la 100 și ceva la sută. Foarte multe țări discută de intermedieri de 150-200%. Elveția are vreo 300% rata intermedierii. Și noi pe ultimul loc din Uniunea Europeană, locul 28, suntem cu 26% grad de intermediere.

Cu 26% intermediere nu putem să avem, nu de cinci ori mai mare dobânda, cum spun unii, dar avem în continuare cea mai mare dobândă la credite din Uniunea Europeană. Deci cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găsește în România”, a spus Adrian Vasilescu.