Alegeri locale în Republica Moldova11Foto© libertatea.ro

Alegeri locale în Republica Moldova

, 19 știri, 12 vizualizări

În Republica Moldova au loc, duminică, alegeri locale generale, primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliții compuse din socialiștii proruși ai președintelui Igor Dodon și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean, sub stindardul „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider democrat Vlad Plahotniuc, transmite mass-media de la Chișinău.

Alegătorii moldoveni sunt chemați să aleagă 898 de primari și 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile să fie validate, la vot trebuie să participe cel puțin un sfert din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale din fiecare circumscripție, conform site-ului alegeri.md.

Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcția de primar general al Chișinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriți dintre cei 17 candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase (foto), liderul PPDA (proeuropean), și candidatul socialiștilor, Ion Ceban.