Alegerile europene au bulversat echilibrele în Parlamentul European2Foto© romaniatv.net

Alegerile europene au bulversat echilibrele în Parlamentul European

, 7 știri, 11 vizualizări

Prima concluzie - creștin-democrații din PPE și social-democrații din S&D nu mai sunt în măsură să constituie singuri o majoritate, dar rămân și unii și alții cele mai mari formațiuni în hemiciclu. Avansul naționaliștilor și populiștilor - dar și al liberalilor (ALDE&R) și Verzilor - i-au costat zeci de mandate din cele 751 câte are Parlamentul European.

Grupurile lor - cu aproximariv 180 de mandate PPE și 150 S&D potrivit proiecțiilor - nu vor putea să reediteze ”marea coaliție” care le-a permis să construiască compromisuri asupra unor texte legislative și să-și împartă posturile puterii. Acesta este sfârșitul unei epoci - a bipartidismului, în vigoare în PE. Liga lui Matteo Salvini ar putea deveni partidul național cu cei mai mulți membri în PE, dacă nu va fi Partidul Brexitului al britanicului Nigel Farage. Rezultatele definitive o vor spune.

ENL - din care fac parte în prezent deputați din Rassamblement national (RN, extremă dreapta) și Liga (extremă dreapta) - crește de la 36 de membri la aproximativ 60 în noul PE, potrivit proiecțiilor. Grupul populist EFDD ar urma să obțină încă 12 mandate și să atingă 56.