Alexandru Rafila, prima reacție după recomandarea OMS de a retesta pneumoniile suspecte de la finalul anului trecut6Foto© a1.ro

Alexandru Rafila, prima reacție după recomandarea OMS de a retesta pneumoniile suspecte de la finalul anului trecut

, 7 știri, 140 vizualizări

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut. Motivul? Ar putea fi descoperite cazuri incipiente de coronavirus. Alexandru Rafila  a declarat, însă, că nu are informații privind existența unor cazuri suspecte de pneumonie în România.

”Întodeauna când există o astfel de situație, cum e cea provocată de coronavirus, există și studii care încearcă să vadă cât de repede a circulat, eventual, în comunitate. Dacă au existat pneumonii care nu au avut o cauză cunoscută, se încearcă să se identifice dacă cumva a existat o infecție produsă de acest virus, care teoretic a fost identificat la începutul lui decembrie în China. Lucrul acesta se poate face dacă există probe biologice care care au fost recoltate în acea perioadă.

Probabil că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, nu am informații să existe în România, dar nu e exclus, și probabil probe de ser provenind de la pacienți care pot să arate că au trecut prin boală. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare. Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală, e vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută.