Anunțul oficial făcut de Cîțu despre deficitul bugetar. Ce se va întâmpla cu taxele© stirileprotv.ro

Anunțul oficial făcut de Cîțu despre deficitul bugetar. Ce se va întâmpla cu taxele

, 5 știri, 10 vizualizări

"Indiferent de situație, în anul acesta deficitul nu va depăși 3,6% din PIB și nu creștem taxele. Constrângerile mele sunt două și țin foarte mult la ele: deficitul nu poate depăși 3,6% din PIB și nu introducem taxe. Piețele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu știu ce senator care vrea să mai câștige un mandat.

Ei vor să știe dacă România crește probabilitatea de a plăti datoria sau scade această probabilitate. De aceea trebuie să fim foarte atenți când comunicăm și mesajul meu pentru piețele financiare este că nu depășim deficitul de 3,6% din PIB și nici nu creștem taxe. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la minister a fost să cer situația reală a deficitului bugetar.

Situația reală era că va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finanțare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferența trebuia acoperită de undeva și aveam două variante: împrumuturi sau taxe și tăieri de cheltuieli", a menționat Cîțu.