Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vrea mitropolie2Foto© antena3.ro

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vrea mitropolie

, 6 știri, 100 vizualizări

“Argumentele sunt mulțimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înființat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive și biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintașilor noștri de aici date că au existat mitropoliți în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină și a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a afirmat IPS Teodosie, subliniind că acest statut s-a pierdut odată cu dispariția "stăpânirii creștine pe aceste meleaguri".

“Aici a fost Mitropolie din secolul V înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului, precizând că își dorește remedierea acestei situații.

Întrebat ce părere are Patriarhul Daniel despre această situație, Arhiepiscopul a răspuns: “În mod tacit a acceptat-o și de acum urmează demersurile. Demersurile durează două, trei luni”. El a menționat că este nevoie și de aprobarea Sfântului Sinod.