Austria caută îngrijitori din România și Bulgaria3Foto© realitatea.net

Austria caută îngrijitori din România și Bulgaria

, 5 știri, 77 vizualizări

Zona dedicată asistenței pentru persoanele de vârsta a treia din Austria depinde foarte mult de forța de lucru din Europa Centrală și de Est, lucrătorii și lucrătoare din această parte de continent fiind obișnuiți să facă naveta pentru a acorda asistență la domiciliu persoanelor vârstnice, noteaza AFP. Asistentele la domiciliu care au ajuns luni la Viena au fost plasate în hoteluri, într-o carantină preventivă. Cazarea, la fel ca transportul cu avionul, este asigurată de partea austriacă.

La nivel statistic, 65.000 de îngrijitori (80% fiind femei) din Slovacia si Romania lucrează cu forme legale în Austria. Mergând mai departe cu cifrele, 33.000 de persoane au nevoie de asistență medicala permanentă în această țară. Asistenții și asistentele la domiciliu provenind din țara noastră, al căror activitate în Austria dureaza o lună, nu mai pot tranzita î această perioadă Ungaria.

Autoritățile din Austria Inferioară, de unde face parte și capitala Viena, au declarat că este incă prematur pentru a ști dacă va fi util un pod aerian durabil cu aceste țări. Infirmierii și infirmierele fac parte din categoriile identificate de UE ca fiind  profesii "critice" în lupta contra pandemiei de COVID-19, și care trebuie să poată continua să circule liber.