Banca Mondială: A venit sfârșitul unei ere?/ În Europa de Est se afirmă un nou lider al creșterii economice3Foto© businessmagazin.ro

Banca Mondială: A venit sfârșitul unei ere?/ În Europa de Est se afirmă un nou lider al creșterii economice

, 4 știri, 83 vizualizări

Pentru majoritatea economiilor de pe glob, acest final de eră ar însemna sfârșitul unei perioade prelungite de creștere accelerată. Europa de Est, unde țări precum România au bătut recorduri de creștere, nu face excepție. Campionii regionali de acum un an au obosit. Însă în regiune o cursă interesantă, impresionantă chiar și pentru Banca Mondială, o are Polonia.

„Chiar și când decidenții politici și ajutoarele lor caută să mențină și să accelereze ritmul de creștere într-o perioadă în care energia se epuizează, ei nu pot lua ca pe un dat ceva ce a jucat un rol important în stimularea activității în ultimii ani: o lungă perioadă cu inflație redusă și stabilă“, se arată în cea mai recentă analiză a Băncii Mondiale asupra economiei mondiale, intitulată „Cerul se întunecă“.

Instituția financiară cu sediul la Washington a remarcat că războiul comercial dintre marile economii ale lumii și creșterea tarifelor de import au început deja să facă victime în lumea emergentă, unde revenirea economică stagnează în contextul contracției comerțului și al înăspririi condițiilor de finanțare. BM avertizează și asupra creșterii datoriilor economiilor în curs de dezvoltare.