Banca Națională a României va lansa anul viitor o bancnotă de 20 de lei cu portretul Ecaterinei Teodoroiu2Foto© euractiv.ro

Banca Națională a României va lansa anul viitor o bancnotă de 20 de lei cu portretul Ecaterinei Teodoroiu

, 16 știri, 14 vizualizări

Consiliul de Administrație al BNR a decis, în ședința de marți, lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei.

Potrivit unui comunicat al BNR, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație: "Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităților feminine - ce a găsit o largă susținere în societatea românească".