BREXIT: Principalele provocări în negocierile dintre UE si Marea Britanie
Foto: evz.ro

BREXIT: Principalele provocări în negocierile dintre UE si Marea Britanie

5 știri, 47

Interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

Prima etapă a negocierilor s-a finalizat dupa câteva luni de stagnare. Tratativele privind drepturile cetățenilor europeni, decontul financiar și frontiera cu Irlanda au înregistrat progrese suficiente, diminuând îngrijorările potrivit cărora o retragere nereglementată va crea dificultăți serioase între cele două părți, din cauza marjei semnificative de incertitudine.

A doua etapă a negocierilor vizează relația pe termen lung dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, din punct de vedere comercial și al securității. În același timp, în cadrul acestei etape a negocierilor se va discuta pe marginea stabilirii unei perioade de tranziție după ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, în martie 2019.

1) Pentru început, vă rog să ne prezentați care au fost principalele provocări care au marcat prima etapă de negociere dintre Marea Britanie și UE-27. În ce măsură au fost găsite soluții pentru rezolvarea acestor provocări?

Principalele provocări ale primei runde de negocieri au ținut, din punctul meu de vedere, de faptul că cele două părți au pornit cu viziuni și poziții fundamental diferite în tratativele privind Brexit. A durat mult până să se ajungă la un numitor comun, cu nu mai puțin de șase runde de negociere până la finalizarea acordului de pe 8 decembrie.

Negociatorii britanici au afișat încă de la început – de...

    Citește pe adevarul.ro