Calendar ortodox 6 august. Schimbarea la Față a Domnului, cruce roșie15Foto© realitatea.net

Calendar ortodox 6 august. Schimbarea la Față a Domnului, cruce roșie

, 32 știri, 6 vizualizări

Minunea a avu loc cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33 de la nașterea Sa. Schimbarea la față ne arată că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumenezeu: "Hristos Se schimbă la Față, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii și făcându-i din orbi văzători".

Se spune că pe muntele Taborului, trupul Mântuitorului a fost străbătot de o lumină incredibilă. Astfel, aproape toți comentatorii Evangheliei sunt de acord că Schimbarea la Față a Domnului anticipează învierea Lui, iar învierea Să o prefigurează pe a noastră.

Calendar ortodox 6 august. Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe mintele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III. Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze.