Când este recomandat testul PCR și când facem testul pentru depistarea anticorpilor? Explicațiile specialiștilor MedLife4Foto© libertatea.ro

Când este recomandat testul PCR și când facem testul pentru depistarea anticorpilor? Explicațiile specialiștilor MedLife

, 5 știri, 59 vizualizări

Testarea și vaccinarea rămân principalele „arme„ în lupta cu pandemia de COVID-19.

În prezent, există două categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele având un scop precis: Real Time PCR pentru diagnosticul infecției SARS-CoV-2 și testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul.

Este considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezența virusului în tractul respirator, deci de a confirma o infecție acută. Acest tip de test îți spune sigur dacă ai sau nu infecție, prin punerea în evidență a prezenței ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.

Testul RT-PCR se efectuează pentru a putea diagnostica diferențiat o eventuală simptomatologie respiratorie. Un rezultat pozitiv confirmă infecția cu SARS-CoV-2 și impune izolare de alte persoane pentru a limita transmiterea virusului.